Bestemmingen

Zeilvakantie in Griekenland
Griekenland heeft een ideaal zeilklimaat: Goede wind, veel zon en helder, aangenaam zeewater.
Het weerbeeld in Griekenland toont een mediterraan klimaat. De temperaturen liggen in de zomer rond de 28° C en zijn bijzonder aangenaam, hoewel vooral in Athene ook temperaturen van 40 graden niet ongewoon zijn. Op de Griekse eilanden waait in de zomer de Meltemi, een noordenwind die zorgt voor de broodnodige verkoeling. Voor- en naseizoen kennen wat koelere nachten.Kalamaki Marina Athene, BQ Yachting - zeilen in de zon
Kalamaki marina is de starthaven vanuit Athene, en ligt niet ver van Athens International Airport. Ook kun je starten vanuit Lavrion, dit is een wat kleinere marina ten oosten van het vliegveld.
Vanuit Athene is de keuzemogelijkheid uit diverse zeilgebieden zeer ruim. De Saronische en Argolische Golf liggen binnen bereik, maar u kunt ook zuidelijk van Athene bij Kaap Sounion afbuigen naar het noorden, waar zich de Sporaden bevinden.

De Saronische Golf en de Cycladen liggen het meest voor de hand. In de Cycladen dient u wel rekening te houden met de, met name in de zomermaanden juli en augustus, aanwezige Meltimi. Deze zeer krachtige wind (de ‘Mistral van Griekenland’) kan in deze maanden aantrekken tot windkracht 6, 7 of zelfs 8 Beaufort. De Cycladen zijn een prachtig zeilgebied, maar in de zomermaanden alleen geschikt voor meer ervaren bemanningen.

De Saronische en Argolische Golf

Zowel de Saronische als de Argolische Golf zijn schitterende zeilgebieden. De eilanden in de Saronische golf, zoals Poros, Aegina en Hydra zijn schilderachtige eilanden, met gezellige stadjes en een overvloed aan taverna’s, winkeltjes en bars. Op de Peloponesos, aan de Argolische Golf, vindt u vooral traditionele vissersdorpjes, waar de rust bewaard is gebleven.


De Cycladen

De Cycladen vormen een uitgebreide reeks van prachtige eilanden. Het vergt minstens 2 maanden om ze allemaal aan te lopen. Veel eilanden bieden zowel een keuze uit drukkere als wel hele stille haventjes en baaien. De eilanden Kea en Kithnos zijn in de meeste gevallen binnen een dag bezeild vanuit Athene. Hiervandaan zijn in geval van een opstekende Meltimi de Saronische eilanden, in de meeste gevallen ook weer binnen een dag te bereiken. Indien u een nacht door zeilt, zijn ook de Peloponesos binnen bereik. Enige ervaring van de bemanning is hiervoor natuurlijk wel vereist.

Het weer in de Saronische en Argolische Golf
Doorgaans steekt de wind op rond het middaguur, uit variabele richtingen van windkracht 3-5, of soms 6. In de Argolische Golf met name uit zuid-oostelijke richting. Tegen de avond zwakt de wind weer af, vaak tot windstilte. Geheel windstille dagen komen ook voor. Een mooi moment om een rustige baai op te zoeken, en deze eens met de snorkel te verkennen…

Het weer in de Cycladen
De wind in de zomer wordt overheerst door de Meltemi. Deze sterke wind uit het N-NW kan in juni al beginnen, is het sterkste in juli – augustus en neemt weer af in september. In juli – augustus kunt u windkracht 5 tot 6 verwachten. Dit kan aantrekken tot windkracht 7 à 8. De Meltimi kan 1 tot 3 dagen waaien maar kan ook, hoewel zeldzamer, een week of langer duren. Zowel windsterkte als het aantal dagen dat de meltemi waait, is niet voorspelbaar. Wel zijn thermische omstandigheden merkbaar. ‘s avonds neemt de meltemi wat af, ‘s ochtends trekt hij weer wat aan.

In juni en september is de meltemi windsterkte meestal kracht 3 tot 4. De windrichting kan variëren:
In de noordelijke Cycladen heeft de Meltemi overwegend een NO richting. In midden Cycladen komt hij uit het N en in de zuidelijke Cycladen uit het N en het W-NW. In de zuidwestelijke Cycladen is de wind meestal minder krachtig dan rond de noordelijke en oostelijke eilanden.

Bij het plannen van de zeilroute moetHarde wind, zeilen op de Cycladen - BQ Yachtingterdege rekening worden gehouden met deze windomstandigheden. De Meltimi gaat hier gepaard met een korte, steile zee, welke een voortgang in noordelijke richting moeizaam maakt. Valwinden rond de eilanden kunnen deze voortgang nog meer stoppen. Deze valwinden kunnen bij de hogere eilanden aan de lijkant sterker zijn dan de wind op open zee. Dit geldt ook voor zogenaamde tunneleffect wind tussen eilanden. Let u dus goed op met het plannen van een zeilroute zuidwaarts, aangezien de noordwaartse terugreis aanzienlijk langer kan duren wanneer de Meltimi waait.

Vergelijkend
De periode waarin de Meltemi met stevige noordenwind overheerst is juli en augustus. Omdat zowel het hoogland rond Athene als dat van de Peloponessus een remmend effect hebben op de Meltemi ondervindt men hier gemiddeld 1 tot 2 Beaufort minder wind dan in de Cycladen.
Voor beide gebieden is aan te bevelen in de maanden juli en augustus een uitvalshaven binnen bereik te hebben voor beschutting tegen de Meltimi, wanneer u zich in een haven of baai bevindt die weinig beschutting biedt tegen een opstekende Meltimi. Op windfinder vind je de actuele wind over het gebied waar je wilt gaan zeilen. Je kunt ook de app down

Ionische Zee en Lefkas gebied
Dit vaargebied ligt aan het westen van Griekenland. Het gebied is eigenlijk onder te verdelen in het Lefkasgebied bestaande uit de eilanden Lefkas, Ithaka, Kefalonia, Zakynthos en Kythira en het Corfu gebied dat iets hoger ligt.

Het gebied bij Lefkas is ideaal voor zowel de geoefende als de wat minder ervaren zeiler. Door de eilanden strook is er sprake van een soort binnenzee die voor veel beschutting zorgt. Er is doorgaans weinig deining. De afstanden tussen de verschillende eilanden en havenplaatsjes zijn kort waardoor je je niet hoeft te houden aan een strak vaarschema. Er zijn altijd uitvals havens binnen bereik en de eilanden zijn vaak goed zichtbaar. Er zijn tal van mogelijkheden voor ankerplaatsen waar je heerlijk beschut ligt en prachtig kunt snorkelen. Een ideaal gebied voor families met kinderen.

Voor de wat meer ervaren zeiler bestaat de mogelijkheid om de eilanden aan de westkant te ronden of een oversteek te maken naar het noordelijk gelegen Paxi en Corfu. Vanaf de eilanden is een oversteek naar het vasteland prima te maken. In deze wateren staat doorgaans iets meer wind en deining.

Gemiddelde temperaturen Griekenland

In ° C:

april mei jun juli aug sep okt
20-25 23-30 28-31 28-31 24-30 18-22 18-22

Gemmiddelde watertemperaturen in ° C:

voorjaar zomer najaar
18-22 26-28 20-26

Wil je in een ander land dan Griekenland gaan zeilen? Kijk dan op mooiweerzeilen.nl om te lezen over andere landen en andere vaargebieden!


Please check your feed, the data was entered incorrectly.