Zeilen in Griekenland

Griekse vlag, Zeilen in Griekenland
Waarom zeilen in Griekenland? Natuurlijk kent iedereen Griekenland van het mooie weer, de Griekse taverna’s en de vele eilanden die Griekenland zeer geschikt maken voor een zeilvakantie. Maar er zijn nog meer redenen om juist in Griekenland te gaan zeilen.

De jachten worden in Griekenland erg goed onderhouden. Je zou het niet echt van de Grieken verwachten want op straat is het niet altijd netjes, maar met de jachten gaan ze zeer zorgvuldig om. Bijna altijd doet de eigenaar van het jacht de check-in. Dit duurt meestal wel meer dan een uur, maar daarna ken je het schip net zo goed als de eigenaar, en dat is zijn doel! Hij zorgt ervoor dat er niks overgeslagen wordt en dat jij genoeg vragen kunt stellen over zijn jacht.

Kalamaki Marina, Zeilen in Griekenland

Blijf tijdens de check-in wel meekijken, want misschien mist er toch ergens nog wat en dan regelt de eigenaar dat gelijk. Blijf tijdens je zeilvakantie ook goed kijken naar het jacht, wanneer er iets niet meer goed is, of functioneert hoort een eigenaar dat graag. Hij zal jou niet op kosten jagen, hij wil zelf zijn jacht zo goed mogelijk onderhouden en in de zomer maanden vaart hij zelf bijna niet.

De havens in Griekenland zijn erg knus. Meestal bestaat een kade uit een betonnen pier waar je dan je jacht met de spiegel naar de kade legt en aan de voorzijde ligt je eigen anker. Deze havens bieden geen sanitaire voorzieningen, maar omdat je alles aan boord van je jacht hebt, is dat eigenlijk ook niet nodig. Voordeel hiervan is, is dat er ook bijna geen havengelden betaald hoeven te worden. Wanneer je €2,50 per zeiljacht (incl. opvarenden) per nacht aanhoudt, houd je aan het einde van de week geld over…!
Wil je meer lezen over de verschillende vaargebieden in Griekenland om uit te zoeken wat het beste bij jou past? Wanneer er bij Vaargebieden niet voldoende informatie staat voor jou, neem dan gerust contact op! 036 8483482 of stuur een email.

Hoe te komen op de plaats van bestemming? Wij hebben een overzicht gemaakt van de verschillende mogelijkheden om bij je jacht in Griekenland te komen. Dit speelt natuurlijk ook mee in de keuze van het vaargebied

Belangrijke kenmerken van het zeilen in Griekenland ten opzichte van het zeilen in Nederland.
In Griekenland is het vereist om een vaarbewijs (of ICC) te hebben wanneer je een zeiljacht huurt. Een ICC kan je travel agency (BQ Yachting l Mooi Weer Zeilen) voor je afgeven, als wij je competent achtten. Op de Griekse wateren wordt hier niet op gecontroleerd maar bij het huren van het jacht wordt er door de verhuurder naar gevraagd. Het halen van een vaarbewijs kost eenmalig €49 voor het examen en is de rest van je leven geldig. Het examen bestaat enkel uit een theorie examen. Wanneer je een vaarbewijs hebt, kun je overal ter wereld een jacht huren zonder problemen.

Het aanleggen in Griekenland gaat niet in boxen zoals dat in Nederland zo mooi jacht aan wal, zeilen in Griekenland - Bq Yachtinggeregeld is. Bij het aanleggen in de meeste havens van Griekenland leg je aan de voorzijde van het jacht een anker uit en daarna vaar je achteruit naar de kade. Daar leg je vervolgens twee hekankers en zet de motor in z’n vooruit om het anker weer aan te trekken met de elektrische lier. Je gaat dan aan wal via een loopplank. BQ Yachting heeft een filmpje gemaakt om je te laten zien hoe dat in z’n werk gaat. In enkele gevallen kun je ook langszij aanleggen, let wel op dat de meeste pieren van beton zijn.

Waarschijnlijk vanwege dit soort havens (betonnen pier) zijn de havengelden in Griekenland extreem laag. Voor een jacht van 35 – 55ft betaal je ongeveer €2,50 per nacht. In veel gevallen is dit inclusief walstroom. Soms staat er op de kade iemand fanatiek te zwaaien dat er wel een plek vrij is, heel toevallig is dat voor de deur van zijn restaurant en wordt er dus ook verwacht dat je daar gaat eten. Dit is echter niet officieel. De man kan wel in het Grieks woorden als ‘Malaka’ wat ‘gek’ betekent roepen, maar hier hoef je je niet veel van aan te trekken.

Het zeilklimaat in Griekenland wordt bij bestemmingen per gebied beschreven. Vaarwijzer GriekenlandOver het algemeen kun je rekening houden met een constante wind, weinig tot geen stroom (er is ook nauwelijks getij) en deining is er met name aan lager wal. Omdat je wanneer je in Griekenland zeilt bijna altijd wel land om je heen ziet, weet je dat lagerwal niet heel erg ver kan zijn, toch kan er behoorlijke deining ontstaan.

In de Greek Water Pilot staat over alle vaargebieden, havens en aanvaarroutes geschreven. Deze is op alle jachten in Griekenland aanwezig. BQ Yachting l Mooi Weer Zeilen heeft aanvullende informatie in het Nederlands, ook de vaarwijzer van Griekenland is een aanrader om mee te nemen.

10 punten op een rij:

Wil je gaan zeilen tijdens je vakantie? Dat kan zoals je inmiddels weet uitstekend in Griekenland. Lees eerst deze 10 punten voordat je je zeilvakantie in Griekenland boekt:

1. Altijd mooi zeilweer
Griekenland is het ideale land voor een zeilvakantie, want Griekenland staat garantie voor zon, zee, een lekker zeilwindje, honderden eilanden en een kustlijn van ruim 15000 kilometer.
Door het mediterrane klimaat begint het zeilseizoen al in maart en kan het voortduren tot in oktober. Het stabiele zomerweer in deze maanden geven de beste omstandigheden voor een zeilvakantie. De gunstige weersomstandigheden en prachtige gebieden maken Griekenland uitermate aantrekkelijk voor een zeilvakantie.

2. Alleen op pad met Bareboat
Als je ruime ervaring hebt in het zeilen met een kajuitzeiljacht of catamaran, dan is bareboat zeilen ideaal voor jou. Zo kun je Griekenland zelf ontdekken. Je huurt een zeiljacht voor een bepaalde periode. Van ons krijg je duidelijke informatie over het vaargebied en de leukste baaitjes en plaatjes.

3. Flottielje zeilen; vrijheid in groepsverband
Je hebt je eigen kajuitzeilboot en die deel je met je gezin, familie of vrienden. Je zeilt ‘in flottielje’ onder begeleiding van een moederschip. Dit heeft diverse voordelen; de gezelligheid van een groep (’s avonds eten in de plaatselijke taverne), deskundige en technische hulp altijd in de buurt en je mist geen enkel mooi plekje. Minimaal 1 persoon moet goed kunnen zeilen en een tweede persoon redelijk. Op sommige bestemmingen kan je vooraf een zeilcursus volgen. Zowel voor beginners als een opfriscursus voor gevorderden. Zeilles aan boord of zeilcursus gecombineerd met een hotel of appartement.

Tip 4. Meezeilen; actief of zonnen?
Meezeilen is er voor iedereen, mét of zonder zeilervaring. Dat betekent dat je, alleen of met een groepje, inscheept op een groter zeiljacht. Zo’n zeilvakantie wordt begeleid door een ervaren Nederlandse schipper. De bedoeling is een avontuurlijke tocht waarbij verschillende eilanden, haventjes en baaien voorbij komen. Alleen al het onderweg zijn is een ware belevenis. Natuurlijk blijft er tijd genoeg over om lekker te zwemmen of snorkelen, maar ook als je actief wilt meezeilen of iets wilt leren over zeilen kan dat. Natuurlijk mag je ook lekker in de zon op het voordek en uitsluitend genieten van het uitzicht.

Tip 5. Zeilend Griekenland verkennen is wel héél bijzonder
Afhankelijk van het type zeiltocht (grote of kleine afstanden) waar je voor gekozen hebt zie je de beroemdste plaatsen en de mooiste eilanden van het bewuste vaargebied.

Tip 6. Eilanden in overvloed
Dankzij het feit dat Griekenland zo’n overvloed aan eilanden heeft, is het een bij uitstek geschikt land voor een zeilvakantie. Er zijn meer dan 200 eilanden, en dat zijn er dus heel veel! Te veel voor één vakantie zelfs, maar wat let je, om een volgende keer een andere route mee te zeilen?

Tip 7. Weinig reisdocumenten
Wat heb je nodig? ’t Mooie van Griekenland als vakantieland is dat je alleen maar een geldig paspoort nodig hebt. Verder hoef je niet te denken aan visa, inentingen of wat dan ook. Je kunt in Griekenland gaan en staan waar je wilt. Ook voor een zeilvakantie heb je geen extra papieren nodig, geen vaarbewijs o.i.d. (wel bij bareboat of flottielje). Je kunt gewoon aan boord gaan en meevaren en…. vooral meegenieten!

Tip 8. Lekker eten
Aan boord van een schip wordt er uiteraard minder uitgebreid gegeten dan aan land, daarom vaak alleen ontbijt en lunch aan boord. Elke avond lig je in een nieuwe haven en doe je tijdens zo’n zeilvakantie diverse eilanden aan, waar je dan alsnog in een van de vele restaurantjes je tegoed kunt doen aan de typisch Griekse lekkernijen, zoals gyros, souvlaki, dolmades en natuurlijk geitenkaas. Wist je dat de Griekse keuken één van de grootste ter wereld is?

Tip 9. Makkelijk betalen
Vroeger waren het de Drachmen, maar tegenwoordig kun je ook in Griekenland met euro’s betalen. Da’s dus lekker makkelijk, je hoeft niet meer om te rekenen. Tijdens je zeilvakantie
doe je verschillende eilanden aan, en op de eilanden is altijd wel een geldautomaat te vinden. Gemak dient de mens dus, ook de zeilende mens.

Tip 10. Zeker niet duur
Een zeilvakantie in Griekenland hoeft niet duur te zijn. Voor een weekje zeilen in Griekenland (geen hoogseizoen)kun je uitgaan van gemiddeld zo’n € 800 à € 850 en dat is dan inclusief vliegreis. Daarnaast kun je het zo duur maken als je wilt door tijdens je uitstapjes wel of niet veel geld uit geven, dat is aan jou. De kosten van een zeilvakantie in Griekenland zijn dus best wel op te brengen, zéker als je bedenkt dat je daar wel een héél bijzondere vakantie voor hebt. ’t Is in ieder geval weer eens iets totaal anders dan op het strand liggen.


Please check your feed, the data was entered incorrectly.